Utgift för inkomst

Som sagt, jag ska till New York för att studera filmmaking. Har varit i kontakt med en förmedling som hjälper människor som vill studera utomlands och en av de skolor som de har kontakt med, är faktiskt den skolan jag vill gå på, dvs New York Film Academy School. En av förmedlarna berättade om en kille som tillsammans med sin stipendieansökan till skolan, även skickat med en film han gjort. Killen fick ett stipendie på 9000 dollar om året och som den copy-cat jag är, har jag därför bestämt mig för att göra detsamma.

Mitt manus är färdigskrivet, min skådespelerska är hittad, min kamerautrustning är hyrd och lokalen jag vill låna har jag fått tillstånd att filma i. Ingen kris so far med andra ord.

Jag ska göra en kortfilm på bara några enstaka minuter, mest för att visa vad jag går för och indikera mitt intresse för film. Lördagen 18/2 är den stora filmar-dagen och jag hoppas verkligen att allt går som det ska då jag hyrt kamerautrustningen i två dagar för 3000 kr. Jag kallar det för investering.

Skådespelerskan är min kära lilla kusin Rebecca. Hon är jätteduktig och har spelat teater sedan hon var liten. Snygg är hon också!

Jag räknar ner dagarna till the due date, som andra räknar ner till sina utlandsresor. Det ska bli fantastiskt kul, och får jag inte mitt stipendie, ja, då har jag trots allt haft en enormt rolig dag!

Nomineringar

Jag skriver nu the post of shame. Det är inte bara jag som var säker på att J. Edgar skulle nomineras. Många sajter förutspådde nämligen detsamma...men vi hade alla fel. Att J. Edgar inte ens blev nominerad till Best Makeup är en ren förolämpning. Se filmen, och ni förstår vad jag menar!

Att The Tree of Life skulle nomineras till 3 Oscars är skrämmande. Vi är helt enkelt inte redo för den här typen av film.

Det är så fruktansvärt många nominerade filmer jag vill se: bla War Horse, Hugo och Moneyball. Tyvärr har de inte visats i Sverige än och därmed får man, i sitt ovetande, hoppas att de är värda sina eventuella vinster. Storfavoriterna verkar vara The Artist, nominerad till 10 Oscars som visas 9/3 och Hugo, 11 Oscars som visas 16/3. Brutal längtan.

(Mamma, Midnatt i Paris nominerades till 4 Oscars)

Här är listan på alla nomineringar 2012, vissa välförtjänta!
http://www.imdb.com/oscars/nominations/

J. Edgar

Efter kvällens biobesök måste jag komplettera föregående inlägg:

Jag vet att J. Edgar kommer att vinna en Oscars för bästa smink. 19 personer under "Makeup department" har skapat helt sanslösa sminkningar som drivit Leonardo DiCaprio, Armie Hammer och Naomi Watts flera årtionden frammåt. De har lyckats fånga alla ålderstecken ett ansikte får, och detta, så skickligt att jag inte skulle lägga märke till att de var sminkade om jag inte visste bättre.

En Oscarsnominering ska Leonardo DiCaprio ha, för Best Actor in a Leading Role, en till Armie Hammer, för Best Actor in a Supporting Role, en till Naomi Watts, för Best Actress in a Leading Role, en till Clint Eastwood för Best Director, en för Best Motion Picture of the Year.
Skulle vilja kalla ovanstående för minimum. Nomineringar utöver detta ska inte uteslutas.


J. Edgar, 5/5 AA




Oscarsnomineringar

Imorgon är det dagen med litet "d". Den 24/1 avslöjas de nominerade till Oscarsgalan som i sin tur hålls 26/2. Detta är alltså god framförhållning, faktum!  Ord kan inte beskriva hur mycket jag längtar dit.


Jag har ärligt talat ingen aning om vilka som kommer att bli nominerade. Med allra största chans, har några av de nominerade filmerna inte släppts i Sverige än, men den som väntar på något gott...(väntar alltid för länge). Två filmer som jag däremot är 99,9% säker på, är The Adventures of Tintin, som skulle gå under kategorin: Best Animated Feature Film of the Year eller Best Visual Effects
Är ganska säker på att Harry Potter och dödsrelikerna - del 2 får någon nominering och för mig, är det helt okej om Contagion också får en.
För övrigt är jag clueless, spännande!

The Tree of Death

Under en, som vanligt, nöjsam träff med tjejerna diskuterade vi de sämsta filmerna vi sett. Filmen The Tree of Life kom upp. Vi såg den alla tillsammans på bio. Minns föreställningen som om det var igår. Vi blev alla extremt fnittriga och om filmen inte hade varit så "¿que?", hade vi förmodligen blivit buade, hatade och spottade på av de andra i salongen...men det blev vi inte...
För att citera imdbs förklaring av handlingen: The story centers around a family with three boys in the 1950s. The eldest son witnesses the loss of innocence.

Mitt huvud tänker "njaa, vad det nu verkligen det den handlade om?". Är osäker. Den var ytterst ologisk, virrig, rörig, luddig och kändes narkotikapåverkad. Under de första 45 min visades endast animerade skapelsebilder (sådana som de första 20 sek i trailern, se nedan) naturbilder och handlade om jorden...skapelse? Eller? Jag ser hellre en dokumentär från Planet Earth, och det med glädje. Filmen var strange, punkt slut, end of story.

Idag undersökte jag filmen på imdb och fick till min stora fasa syn på att filmen vunnit 53 titlar och nominerats till 30. Em, har jag missat något? Vet inte om jag ska skämmas över att jag tydligt hamnat vid sidan av experternas åsikter eller känna mig psykiskt friskförklarad som går motsols.

Majoriteten av befolkningen i Connecticut verkar, om inte annat, ta samma ställsningstagande som jag då de tillochmed begärt pengarna tillbaka efter att ha sett filmen på bio. Dessa krav hade tydligen kommit i sådana mängder att personalen på biograferna satt upp lappar där de meddelar att inga pengar returneras. Har ni hört talas om något liknande tidigare?
Se lappen här: http://nymag.com/daily/entertainment/2011/06/tree_of_life_refund_sign.html

Det spelar ingen roll att Brad Pitt är producent och spelar huvudrollen, Sean Penn är med, eller hur många vinster den än fått. Filmen var ändå en av de mest långsökta jag sett och att den saknade händelser gjorde inte saken bättre.

Nej, den här sågar Amanda.

Min vän Emelie sa "Oh, jag såg trailern till denna filmen. Den verkar sjukt bra. Vi måste se den!" Men skenet bedrar. Trailern är det största bevis på falsk marknadsföring vi någonsin sett, och ändå lever vi i en värld som en gång i tiden påståtts vara platt.





Svar ja, de viskade...90% av tiden.

Hamilton - I nationens intresse

Kvällens film - Hamilton, I nationens intresse, en filmatisering av Jan Guillous bok med samma titel.

Hamilton,
Carl Hamilton förmår sig infiltrera en internationell liga som tagit avancerad svensk GPS-styrda raketbomber i Somaila. Ligan blir dock överraskad av en plötslig attack av legosoldater. Alla dör, utom Hamilton som lyckas fly. Raketerna används vid ett attentat där en somalisk politiker dödas av terrorister. En svensk vapentekniker kidnappas och slängs i Somaliskt fängelse. Vår stadsminister tillåter ett säkerhetsbolag att rycka in för att hämta teknikern, med Hamilton som följeslagare. Under uppdragets gång pusslar Hamilton ihop 2 och 2 och inser att terrorister planerar ett attentat i Stockholm och Hamilton är den ende som kan stoppa det. Ett livsfarligt uppdrag.


Att sammanfatta filmens handling utan att skiva en novell var en utmaning, men tycker att jag lyckades.

En typisk action-krigs-politiks-stoppa-innan-världskrigs-film. En bra insats av den danska regissören Kathrine Windfeld, men jag fick ändå en wannabe-feeling. Är det en automatisk reaktion pga att filmen är svensk och behandlar ett, i mina ögon, amerikanskt film-territorium? En helt okej film, men inte mer än så.

3/5 A



Golden Raspberry Awards

Det är kul när filmer och filmskaparna själva vinner priser för särskilda insatser. Allra roligast är det när en och samma film plockar statyett för statyett som de 11 Oscars-förmögna Titanic och Sagan om Konungens återkomst. Vad som dessutom är hänförande är Golden Raspberry Awards, dvs priset för utmärkelser för sämsta prestationer, alltså Academy Awards motsats. Golden Raspberry Awards, dock mest känd som Razzie Awards grundades av John Wilson 1980.

En boomerang till Razzie-nominerad är Lindsey Lohan som nominerats till, inte mindre än 5 Razzie Awards, varav 3 vunna. Ett av dessa priser fick hon för filmen I Know Who Killed Me. Utmärkelsen var "Worst Screen Couple", som hon delade med sig själv då hon spelar en potentiell schizofren. Har inte sett filmen!

5 nomineringar varav 3 vunna. Pinsamt, visst? Lindsay Lohan är dock inte värst. Sylvester Stallone slår henne med hästlängder med sina 30 nomineringar och 10 vinster. Mellan åren 1984-1992 blev han nominerad till "Worst Actor"...varje år...

Kul om Raspberry med John Wilson



Razzie Awards - John Wilson Interview by ReelzChannel


Attention Whores

Harry Potter
Sagan om Ringen
Jurassic Park I
Hangover I
Kill Bill
Charlies Angles


Vad har ovanstående gemensamt? Inte mycket kan man tro. Jag har dock reflekterat över en liten detalj i filmerna, som de faktiskt alla beträffar (och med all säkerhet även 1000-tals andra filmer). Allt kretsar kring någon som inte, personligen, ens medverkar i filmen alls eller särskilt mycket, antal minuter i kameran alltså.


Här kommer lite exempel:

Harry Potter: Allt kretsar kring Lord Voldemort som visserligen dyker upp när han behagar, dock inte särskilt ofta.

Sagan om Ringen: Det är endast i Härskarringen som vi faktiskt, konkret sett Herr Sauron? För övrigt är de ganska duktiga på att visa hans öga - räknas inte. Inte många min i kameran där alltså.

Jurassic Park I: Dinosaurierna visas (som beskrivit i tidigare inlägg) endast i sammanlagt 15 min.

Hangover I:
Var är Doug? (-non-spoiler)

Kill Bill: Miss Black Mamba ska hitta Bill, greppa sitt Hattori Hanzo och skära halsen av honom så att blodet brutalt sprutar åt alla håll, tillräckligt mycket för att överskrida den mängd blod en människa faktiskt kan ha inombords. Aaah, Tarantino är så makaber!

Charlies Angles: Här behövs väl egentligen inte sägas så mycket, men Charlie är helt enkelt en speaker.

Grattis Amanda

Fick en trevlig överraskning när jag kom hem från jobbet idag. Ett paket, från SF hade kommit. Som trogen medlem i evigheter hoppades jag att det skulle vara något roligt. Jag öppnade förpackningen och drog ut en lapp som sa att jag, till min stora förvåning, hade vunnit något! Sen när vinner jag något? Jag rotade runt i paketet och drog fram en...serietidning?

Jag tar mig friheten att kalla denna vinst för en trailer i pappersform. Bilder på olika katastrofer och människor som flyr sina liv och det är precis vad filmen, The Darkest Hour, handlar om. Runt om i världen inträffar katastrofer. En grupp turister överlever efter att ha befunnit sig under jorden i Moskva. Såsmåningom letar sig fram och upptäcker att staden är öde, farlig och hemsökt. Finns det fler överlevande?

Vår lilla hemmafavorit Joel Kinnaman spelar en av huvudrollerna i actionrullen.
Andra skådespelare är: Emile Hirsch, Olivia Thirlby och Max Minghella.
The Darkest Hour är Chris Goraks andra film som iscensättare. Han har mestadels sysslat med art direction tidigare och har bla jobbat på filmer som Fight Club, Fear and Loathing in Las Vegas och Minority Report.

Känns underbart att ha vunnit något. Vann ingen dator men är synnerligen tillfredställd med mitt pris.


Mitt pris och trailer

'




Schindler's List

Den 7-faldigt Oscarsbelönade Schindler's List står näst på tur på Amanda's List. Som en av deltagarna i 1001 filmer du måste se innan du dör är det alltså dags för mig att se den. Schindler's List. Låter det som en film som alla redan har sett och som man i skolan, blir tvingad att se? Hursomhelst, jag har inte blivit tvingad till något, och har inte tidigare sett den.
Många håller nog med mig nu: flera filmer som vunnit Oscars är i ärlighetens namn inte bra men Schindler's har förtjänat vartenda en. En underbar film, gripande för alla som har ett hjärta. Till alla trångsynta människor som vägrar se filmer i svart och vitt - tänk om. Att filmen är i svart-vitt (det faktiskt finns få stunder av färgklickar) spelar ingen roll för dig 15 min in i filmen.

Schindler's List
Oskar Schindler är en högfärdig och girig affärsman som tillslut inser hur illa naziaterna behandlar fångarna på förintelselägrena. Han känner sig tvungen att vända sin fabrik till en fristad för judar som i utbyte mot arbete får lämna lägret. Baserad på den sanna historien om Oskar Schindler som lyckades rädda ca 1100 judar från att mördas i koncentrationslägret Auschwitz.

Regisserad av Steven Spielberg som vägrade ta emot pengar för denna film. I rollerna: Liam Neeson, Ralph Finnes, Ben Kingsley, Embeth Davidtz m.f

Filmen är ett litet wake-up-call, man får sig en ordentlig tankeställare. Förundras över hur människor överhuvudtagen, fullkomligt kan sakna sympati och empati för andra människor.

Har nedan länkat en scen som jag tycker är lika fantastik som fruktansvärd.



The Amazing Andrewman

Är det inte ironiskt att regissören till The Amazing Spiderman heter Marc Webb?

10 år har gått sedan Spiderman släpptes. Själva serien i sig är dock 40 år gammal, men långfilmen av Sam Raimi kom för 10 år sedan och nu är det dags igen.

Efter att ha sett The Social Network, som jag för övrigt avgudar, med Andrew Garfield i rollen som Eduardo Saverin, insåg jag att han var mer än "tall, dark and handsome". Han har vunnit Milton Shulmans pris i kategori "Oustanding Newcomer at the 2006 Evning Standard Theatre Awards", delat priset "London Critics Circle Moste Promising Newcomer Award" med Connie Fisher, han har också vunnit "Manchester Evning News Most Promising Newcomer Theatre Award", och nämnd som en av Variety Magazines "10 Actors to Watch" och European Film Promotion Boards "Shooting Stars". Han tycks onekligen vara en bra kille och Mark Webb verkar se honom som det självklara spindelmannen.

Marc Webb: "Though his name may be new to many, those who know this young actor's work understand his extraordinary talents. He has a rare combination of intelligence, wit, and humanity. Mark my words, you will love Andrew Garfield as Peter Parker."
Filmen släpps 3/7- 2012


Dagens biobesök - Tower Heist

Tower Heist var alltså dagens biobesök för min och Sophies del.


Filmen handlar om Josh Kovacs som är manager i en skyskrapa med lägenheter i New York. Han står hyresgästerna nära, särskilt Arthur Shaw, som är finansiär. Shaw blir arresterad av FBI för bedrägeri och när Josh får reda på att de anställdas pension, som han i sin tur bett Shaw att hantera, är borta, får han ett utbrott och förlorar därmed sitt jobb. Josh får nys om att Shaw tagit ut 20 miljoner dollar i kontanter och ser sin väg att ställa allt tillrätta. Tillsammans med två tidigare anställda, en vräkt hyresgäst och en tjuv, gör de allt för att hitta de 20 miljonerna.

I rollerna: Ben Stiller, Eddie Murphy, Casey Affleck, Allan Alda, Matthew Broderick, Stephen Henderson


Tower Heist i sig var ingen jättehit men den lyckades ändå underhålla mig. Den var rolig på sina ställen med ett spännande slut där man satt som på nålar. Men är det inte så här Ben Stillers filmer brukar se ut? Protagonisten som är halvt otursförföljd och även om han gör alla rätt, blir det så fel. Denna film är inget undantag. Den är alltså vad man kan förvänta sig av Ben Stiller, dvs en medelmåttig film, men som trots allt är både underhållande och humoristisk.


Filmen får 2,5/5 A




Dinosauriefasen

För ett tag sedan var jag inne i en "Dinosauriefas". Jag hade inte sett Jurassic Park på länge, såg den och var motiverat tvungen att se hela triologin. Men det tog inte slut där. Jag såg dessutom Disneys Dinosaurier, King Kong och faktiskt The Flintstones! Vid detta laget hade jag också undersökt dinosaurier via våra fantastiska sökmontrar (God bless internet), och därmed ska tilläggas att faktan jag fick fram var minst sagt chockartad.
Häpnadsväckande:

x Dinosaurier kallas också för Skräcködlor
x Utvecklades för 230 miljoner år sedan
x Dog ut för 65 miljoner år sedan
x Företrädare till de "moderna" fåglarna
x Extinkta pga en asteroid
x Tyrannosaurus: 14,3 meter, 6,7 - 8,9 ton
x Amphicoelias: 45-62 meter, 125-170 ton (ungefär så långt jag orkar simma)
x Triceratops: 9 meter, 8 ton (konstigt hur en levande varelse i denna storlek kan verka liten...)


Jurassic Park, började jag naturligtvis med. Jag förbluffas av vartenda sekund av filmen, dels pga de fenomenala utformningarna, dels pga den omöjligt begripande informationen som faktiskt stämmer enligt forskarna. Endast 15 min omfattar, faktiskt, film på dinosaurier. 9 min består av animatronics, resten är datoranimationer, och rätt skickliga sådana med tanke på att filmen, nu är 18 år gammal! Med sina 914 691 118 miljoner dollar, dvs 6 300 026 544,337 miljarder kronor, tog Jurassic Park ledningen i ligan "Mest pengar in" och denna placering hölls ända fram till 1997 då Titanic föddes och drog in 1 843 201 268 miljarder dollar, dvs 12 797 834 852,06 miljarder kronor. Min gissning är att Harrison Ford, som tackat nej till rollen som Dr. Alan Grant, ångrar sig bittert.


Michael Eisner, verställande chef för The Walt Disney Company, insisterade på att Disneys Dinosaurier skulle innehålla dialoger. Originalmanuset var faktiskt skrivet utan dessa och jag när jag frågat mig själv vilken film jag helst skulle vilja se svarade jag originalmanuset. Naturligtvis är det inte jag som är Disneys målgrupp och gissningsvis bifaller barn hellre en film med repliker, men hade det inte varit roligt att bara se och känna med musiken?

Att skriva om dessa fantastiska varelser får mig att vilja se filmerna om igen. Och det tänker jag göra...börjar nu

 


War Horse

Med 20 nomineringar, varav två av Golden Globe och en vinst från NBR Awards för kategorin "Top films" träder War Horse fram på vita duken. Regiserad av Steven Spielberg med nya stjärnskottet Jeremy Irvine i huvudrollen, ser jag 24/2 fram emot att få se War Horse som är en filmatisering av boken med samma namn, skriven av Michael Morpurgo 1982.

Filmen utspelar sig under andra världskriget och handlar om Albert (Jeremy Irvine), som blir värvad till militären efter att hans häst Joey, sålts till ett kavalleri. Allteftersom kriget fortsätter, rör sig Albert från England genom Europa.

Efterlängtad film och jag hoppas att den är värd sina nomineringar och förmodade framtida vinster, det är ju trots allt en av tidernas bästa regissör som både regisserat och producerat filmen.
Trailer:


Sagan om Familjen Vanlig

Vår stuga, mitt ute på landet, hittades 14/1-2011 översvämmad. Pappa och farbror, händiga som få, fattade upprustningsutmaningen och har helrenoverat stugan sedan dess. Den 14/1-2012 är det dags för vår invigning och som en liten förhandstitt åkte jag, Ellie och mamma dit för att kolla läget. Har allt gått bra?

 

Jag tittade ut genom fönstret, ut i skogen, bland träd, sten och murkna plankor som legat där…för länge. Genast fick jag en liten film-vision där 99% av filmen skulle utspela sig i denna skog. Skräckfilm, såklart.

 

Så här är handlingen:

Familjen Vanlig, bestående av mamma, pappa och sönerna Åke, 8, och Nils, 6 åker bil från storstaden till sommarstugan på landet. Komma bort från staden med ljus, ständigt ljud och dålig luft. Skön avkoppling. Utspelar sig under 70-talet, så inga mobiltelefoner behöver stängas av, men annars skulle wordfued helt enkelt fått vänta de två månaderna de brukade vara borta.

 

Efter många mil, sömn, bråk om var linjen mellan pojkarna går i bilen ”Du får inte vara över på min sida (spark i gumpen)!” och föräldrarnas vrede över den konstanta frasen ”Är vi framme snart?!” är de framme.

 

Länge sedan de var här. Efter att ha borstat bort spindelvävet för dörren går de in. Så kallt trots hettan utomhus. På med värmen. In med packning, mat och energiska småpojkar. Packa upp? Tråkigt! Protest, vägran och bortskämda ungar resulterade i lek för pojkarna och packåsnor till föräldrar.

 

Åke och Nils drog fram de gamla trägevären a lá Emil i Lönneberga, som deras pappa gjorde åt dem förra året. Pang, pang! Nils slänger sig på marken hållandes för bröstet. ”Din tur att dö!”, skriker Nils. De springer längre in i skogen.

 

Allt är uppackat, maten är klar och mamma kallar på pojkarna. Åkes favorit mat, spagetti och köttfärssås. Nils hatar köttfärssås, ketchup för honom alltså. Men mamma får inget svar. Var är pojkarna? Hon försöker locka med köttfärssåsen och hojtar att även ketchupen står på bordet. Fortfarande inget svar. De har ju varit borta i timmar. Mamma tvingar ut pappa i skogen att leta efter dem. Om de kommer tillbaka är mamma hemma och tar emot dem.

 

Pappa letar och letar bland skogens täta träd och tycker sig höra knäckta pinnar och känner att någon förföljer honom. Några påskyndade steg senare befinner han sig på en gammal och övergiven bensinstation. Den hade verkligen varit med om mycket. Söndrig och rostig och med all säkerhet, ur funktion. Pappa hittar en av pojkarnas trägevär och lite längre bort hittar han sin andra sons. Han fortsätter, precis som Hans och Greta och följer sitt spår.  Han ser tillslut en glänta lite längre fram och ju närmre han kommer den, desto tydligare blir ”trähögen” mitt i gläntan. Nils hade rätt. Det var Åkes tur att dö, men vad han inte hade räknat med var att även han själv skulle få dra sin sista suck.

 

Pappa springer hem till mamma, skrikandes ”Barnen är döda! Barnen är döda!”. Han öppnar ytterdörren och finner även sin fru, liggandes på golvet dränkt i blod.

 

 

För alla kycklingar som tycker att detta slut är hemskt, tänk er istället att pappa hittar sina söner vid en skattkista och att de, tillsammans, släpar hem det tunga guldet, skinande silvret och de färgglada ädelstenarna till mamma som tar emot dem med öppna armar.

 

Lite stillbilder från Amandas visions-film


Bloody hilarious

Den 17/11-2012 är det dags. Vad händer då? Breaking Dawn - del 2 visas i de svenska biosalongerna. Stackars alla pojkvänner där ute som motvilligt kommer att bli släpade dit, bittra över att nerladdning är gratis medans de istället tvingas betala för 2 till en föreställning de hellre läser det tyska lexikonet än genomlider.
Jag, som vanlig dödlig, har inte läst böckerna. Som skrivet tidigare, är jag en vänta-tills-filmen-kommer-tjej, men tydligen är böckerna alltid bättre...säger de. Min fråga är då: är förlossningsscenen, i Breaking Dawn - del 1, lika hemsk i boken som i filmen? Ursäkta min spoiler men känner att detta är något som bör diskuteras då jag finner denna scen fullkomligt bisarr. Robert Pattinson har själv sagt att han försökt att inte garva flera gånger under denna scen och jag hade samma problem, men inte läge att skratta. En födselscen i vilken film som helst hade sett obehaglig ut men detta var det värsta jag sett. Den går till historien i mina ögon, fastbränd på näthinnan. Dock gör vetskapen om att den tre veckor gamla bebisen är täckt av "blod", en mix av jordgubbssylt och cream cheese, saken en smula bättre för ögonen, men inte för mina smaklökar.

RIP Mufasa

Såg Lejonkungen tidigare idag. Visste inte att Mufasas dödsscen fortfarande var ett känsligt stycke. Inga tårar idag men en osynlig, ofarlig och imaginär kniv spetsade mitt hjärta. Mufasa ville bara skydda sin unge men hans ondskefulla bror kastade ner honom från klippan. Rättspsykiatrisk vård?

Sagan om Ringen

Jag var 12 år gammal. Jag och en kompis fick för oss att se The Ring. Hon hade redan sett den. Inte jag. Hon sa att filmen var utom fara, riskfri, ofarlig. Jag skulle inte bli rädd. När vi hade sett ungefär 5 min av filmen pausade vi den på mitt begär och gick ner på nedanvåningen och såg den med min mamma och pappa istället, mitt på ljusa dagen.

Jag blev rädd, shit vad jag blev rädd. Varje natt var ett rent helvete och sömn, blev det inte mycket av. Resultatet av många nätters försök till sömn medförde att jag, som alla andra 5-åringar, sprang in till mamma och pappa...12 år gammal... Efter att fylld av rädsla börjat lägga mig i min egen säng igen, levde jag i skräck - tills Shrek 2 kom ut.

 

Shrek 2, jag älskade den. Skulle kalla den för min hjälte. Varje natt satte jag igång filmen, la mig i min säng och somnade till den, och allt utan problem. Så såg mina nätter ut i mer än ett år. Jag har alltså sett Shrek 2 fler än 365 gånger. Vissa nätter somnade jag efter 10 min, andra efter 40 och ibland ännu senare. Ungefär 40 in i filmen kan jag varenda replik. Men det skulle vara konstigt om jag inte gjorde det efter att den gått i repris på min tv mer än 365 gånger. Så småningom dog detta ut och jag sover nu utan problem men släckta ljus.

 

Numera kan jag se vilken skräckfilm som helst. Mina vänner kan se en skräckfilmstrailer utan att bli rädda, filmen däremot, inte en chans. Jag, som inte ens kunde se en trailer utan att bokstavligen talat blunda och hålla för öronen, kan ensam sitta på mitt rum, två på natten och se vilken skräckfilm som helst. Kan man bli immun?


En varje dag - sysselsatt i 2 år och 271 dagar

För ett tag sedan bestämde jag mig för att ta mig an "1001 filmer du måste se innan du dör". För er som inte vet vad det är för något, så är det en bok. Förmodligen är (bortsett från  Harry Potter) detta den enda bok jag fastnat för och inte tagit mig igenom fullkomligt plågat. Kan detta bero på att det finns väldigt mycket bilder och att all text inte behöver läsas för att man ska förstå resten? För att läsa mellan raderna så är läsa inte min favoritsysselsättning. Jag är mer en väntar-tills-filmen-kommer-tjej.

1001... förstår du hur mycket det är? Om varje film skulle vara i 1 minut skulle det ta mig 22 timmar och 41 min att se alla filmer. Var börjar man? Bestämde mig för att inleda med Intolerance. Har du hört talas om den? Har du sett den? Förmodligen inte. Detta kan bero på att:
x Den är gjord 1916
x Alla medverkande är...döda
x Den varar i 193 min (3 timmar och 17 min)
x Den är svartvit
x En stumfilm
x I ett modernt samhälle värderas ovanstående punkter sällan
Den var plågsamt tråkig, smärtsamt. Jag kan däremot skryta om att jag sett den. Känns bra. Fruktansvärt bra faktiskt. Kulturellt. Är det denna känsla, gånger 1001, som jag kommer att känna när jag är klar med mitt lilla projekt? Självklart har jag redan sett många av dessa filmer men ljusår från den övervägande delen, och inget halv-tittande här. Att ha sett King Kong, version 2005 men inte King Kong, version 1933 (eller King Kong version 1962, 1966, 1976, 1998, 2007) räknas alltså inte och plötsligt fick man en hel drös filmer ytterligare att se. Ska bli kul att se en originalversion. Den kan ju faktiskt skilja sig bra mycket från den senare tolkningen. Kanske kommer originlverionen till och med vara bättre? Jag hör av mig om den saken.

Prolog

Som den exceptionellt måttlösa filmentusiast jag är, ser jag det både som en plikt och ära att initiera en blogg med detta ämne som grund. Ett mer stimulerande sätt att få ut min kärlek och förhoppningsvis betingade kunskap om heta rullar kan inte kommas på då jag även tycker om att skriva.

 

Så vem är jag? Mitt namn är Amanda Andersson och film är mitt liv. Mina framtidsdrömmar om att livnära mig på min stora kärlek ska tas på allvar och mitt mål – regissör. Tänk att få utforma en film med hjälp av kunniga och duktiga medarbetare, nya som gamla i branschen!

 

Som självutnämnd ordförande i min enmannaklubb ”Amandas framtid”, har jag sedan länge beslutat mitt första steg för att nå mina drömmar. Jag ska gå på en av de bästa filmskolorna i världen, New York Film Academy, en filmskola som fött många talanger. Som namnet antyder ska jag studera i New York, vilket faktiskt inte är så fruktansvärt självklart som det låter då skolans campuses, med samma namn, även finns i Los Angeles och hör och häpna, Abu Dhabi! Mångkulturella New York ligger dock närmst mitt hjärta så den destinationen får det helt enkelt bli och det är inte förhandlingsbart.

 

Japp, det är dyrt. Så dyrt att flera, och åter flera års sparande inte skulle räcka till hälften av kalaset kommer att kosta. Spara, vilket jag aldrig varit en fena på, har blivit en stor del av mitt liv. Det är tydligen väldigt lätt att spara när man sparar till något speciellt. Prova det! Jag lever som en kyrkoråtta och det är faktiskt ganska kul! Det är som ett spel och ibland överträffar jag mig själv: ”Behöver jag denna? Denna eller mat i NY för en hel månad? Nej, jag äter hellre”. Se där! Tillsammans med mitt sparande, mina ”säkerhetspengar” (tacksamheter till mormor och morfar, farmor och farfar) samt lån från CSN ska jag ta mig igenom dessa två år av utbildning. Kommer dessa pengar räcka? Nej. Tack mamma och pappa för att jag får låna pengar av er utan ränta, tack. Ni är bäst! Sedan kommer jag vara skuldsatt, för resten av livet kanske. Förhoppningsvis inte. Om så vore fallet är det absolut värt det, men det ska inte hända. Tänker inte ens ha en plan B.

 

När jag lyckas kommer ni stolt att säga: ”Jag har följt hennes blogg från början!”


Välkommen till min nya blogg!